És el nou electrodomèstic econòmic o un devorador delectricitat? En realitat, amb una ullada a l’etiqueta energètica n’hi hauria d’haver prou per aclarir aquesta qüestió. Però l’antic etiquetatge sovint causava confusió, perquè una gran part dels aparells es trobaven recentment a les “classes plus” A+, A++ o A+++.
Així, doncs, el sistema d’etiquetatge a escala de la UE s’ha revisat i reescalat a fons. Des de principis de març del 2021, grups de productes com frigorífics o rentadores han de portar la nova etiqueta.
Què ha canviat per als consumidors com a conseqüència i quins avantatges li aporta la nova etiqueta energètica?

Open refrigerator filled with food

Classes d’eficiència energètica: Això és el que signifiquen les lletres A a G de l’etiqueta energètica

A la UE, els fabricants de grans electrodomèstics estan obligats des de 1995 a col·locar una etiqueta energètica clarament reconeixible a l’aparell. Aquesta etiqueta proporciona informació sobre el consum denergia, així com altres característiques dús. Per oferir als consumidors una visió de conjunt senzilla, al principi es va introduir una escala amb les classes A (demanda energètic molt baixa) a G (demanda molt alta). El factor decisiu per a la classificació va ser la demanda denergia en comparació amb un aparell de referència fictici. Per exemple, un frigorífic de la classe A hauria de consumir menys del 55% del valor de referència, mentre que un frigorífic de la pitjor classe G hauria de consumir-ne un 150% més.

Per a quins electrodomèstics és obligatori l’etiquetatge del consum d’energia a Alemanya?

 • Frigorífics i congeladors
 • Rentaplats
 • Rentadores i assecadores
 • Televisors
 • Forns domèstics
 • Barrets de cuina
 • Llums i lluminàries
 • Aspiradores
 • Condicionadors d’aire
 • Calefactors
 • Unitats de ventilació de lespai vital
 • Escalfadors d’aigua i dipòsits d’aigua calenta
Open refrigerator filled with food

El progrés tècnic genera confusió

Però han passat moltes coses des dels anys noranta. Els fabricants han desenvolupat aparells cada cop més eficients i, a poc a poc, gairebé tots els models s’han situat a les classes A i B. Per tenir en compte el progrés tècnic, la “millor classe” A es va ampliar finalment amb signes més. A partir del 2011 van sortir al mercat rentavaixelles, rentadores, televisors i frigorífics de la classe d’eficiència energètica A+++. Un televisor d‟aquesta classe d‟eficiència màxima ja consumia un 90% menys d‟electricitat que l‟electrodomèstic de referència corresponent.

A més, la UE ha introduït normes mínimes, que sovint deixen obsoletes les classes energètiques inferiors. Per exemple, des del novembre del 2015, les assecadores de les classes C a G ja no es podien vendre. Així, un electrodomèstic amb l’aparentment bona classe d’eficiència energètica B acaba de complir les normes legals el 2016. Per a rentaplats i frigorífics, fins i tot la classe A+ es va definir com la norma mínima.

La conseqüència inevitable: gairebé tots els electrodomèstics venuts pertanyien recentment a les classes d’eficiència energètica A+ a A+++. Però una etiqueta que dóna bona nota fins i tot a un devorador denergia diu poc. Per recuperar-ne el significat i la finalitat originals, la UE ha decidit revisar a fons l’etiqueta energètica en un procés gradual.

Des de principis de març de 2021, els primers grups de productes, com ara frigorífics, rentadores i rentavaixelles, s’han d’etiquetar obligatòriament amb l’etiqueta energètica nova. Això implica els canvis següents:

1. nova escala de classes d’eficiència energètica de la A a la G

Les classes A+ a A+++ desapareixen completament de la nova etiqueta energètica . En canvi, es reintroduirà l’escala original i intuïtiva d’ A (millor valor) a G (pitjor valor) . El codi de colors del semàfor addicional de “verd fosc” a “vermell fosc” es manté sense canvis.

Així, un electrodomèstic amb l’etiqueta “A” torna a estar entre els més econòmics de la seva categoria. No obstant això, la UE ha endurit considerablement els criteris de classificació: segons els nous criteris, un frigorífic de l’antiga classe A+++ es pot classificar com a molt a la classe B. Així doncs, a la primera fase després de la introducció de la nova etiqueta, no es va trobar cap frigorífic de categoria A al mercat. Així, la UE volia crear incentius perquè els fabricants fessin un altre gran esforç en el desenvolupament dels seus productes.

Per cert, no hi ha un esquema fix de conversió de la classe “antiga” a la “nova”. Per tant, un frigorífic o un rentaplats amb l’antiga etiqueta A+++ pot acabar a la classe B segons els nous requisits, però també es pot lliscar a les classes C o D. Això és perquè s’han revisat i perfeccionat els criteris d’avaluació de les diferents categories daparells. Això hauria de permetre una classificació més precisa i significativa per al consumidor.

2. mètodes de mesura més realistes

A més a més del marcat amb lletres, l’etiqueta energètica també conté informació específica sobre el consum d’electricitat. Tot i això, els valors de consum de l’etiqueta “antiga” i la “nova” no sempre són comparables perquè les condicions d’assaig han canviat . Ara s’ajusten més a les condicions de la vida real a casa. En el cas dels frigorífics, per exemple, el nombre de quilowatts hora és més gran amb la normativa revisada, mentre que el valor mitjà de consum dels rentaplats és inferior.

3. nous valors de referència de la demanda energètica

La nova etiqueta energètica també pretén ser més fàcil de fer servir per al consumidor gràcies a uns valors de referència millorats i uniformes per al consum d’energia. Amb l’antiga etiqueta energètica, els valors de referència per al consum anual s’elegien de manera força arbitrària: Per als rentaplats, per exemple, el consum anual es va basar en 280 cicles de rentat, i per a les rentadores en 220 càrregues de rentat.

Amb la nova etiqueta, el consum anual es refereix sempre a 100 cicles. Això facilita molt la conversió al consum a la pròpia llar i, per tant, el càlcul de la demanda d’electricitat prevista.

4. Codi QR per a més informació

L’etiqueta energètica presenta una ullada a la informació més important sobre el consum d’energia, ni més ni menys. Si voleu obtenir informació més detallada sobre el vostre nou electrodomèstic, només heu d’escanejar el codi QR que apareix a la part superior dreta de l’etiqueta. Aquest codi us porta a la base de dades europea de productes anomenada “EPREL”, ( https://eprel.ec.europa.eu/screen/home ) on els fabricants han de registrar els seus productes subjectes a requisits d’etiquetatge des de 2019. Des de principis de març del 2021, al mateix temps que la introducció de la nova etiqueta energètica, els consumidors també poden accedir a aquesta base de dades. Conté fitxes tècniques detallades dels productes amb més informació.

5. nous pictogrames

Per acabar, la nova etiqueta energètica conté pictogrames més grans i parcialment modificats gràficament. D’aquesta manera, les funcions més importants de l’aparell encara seran més fàcils i intuïtives d’entendre.

Open refrigerator filled with food

A quins aparells s’aplica el nou etiquetatge ia partir de quan?

La nova etiqueta energètica s’introduirà a un procés gradual. Els primers aparells amb doble etiquetatge, és a dir, amb l’etiqueta antiga i la nova, ja són al mercat des del novembre del 2020. Des de principis de març de 2021, els grups de productes següents han de portar la nova etiqueta:

 • Rentaplats
 • Rentadores i rentadores-assecadores
 • Frigorífics, congeladors i refrigeradors de vi
 • Pantalles i monitors

La UE ha definit una sèrie d’excepcions: per exemple, als models la nova producció dels quals s’interrompia se’ls permetia conservar l’etiqueta antiga durant nou mesos més.

Per a làmpades i bombetes, la nova etiqueta energètica es va introduir l’1 de setembre del 2021. La fase de transició durarà fins al 28 de febrer de 2023, durant la qual els productes portaran al punt de venda tant l’antiga etiqueta energètica com la nova. El legislador ha concedit aquí un període de transició relativament llarg perquè l’etiqueta energètica sol estar impresa a l’envàs. Així, els comerciants poden vendre’n les existències sense haver de reenvasar els productes.

Per a tots els altres grups de productes subjectes a l’obligació d’etiquetatge, el canvi trigarà encara un temps. El calendari previst: A partir del 2024, serà el torn de la majoria dels altres grups de productes, com ara forns o aspiradores; els calefactors no sortiran al mercat amb la nova etiqueta energètica abans del 2026

A la nostra gran llista de consells per estalviar electricitat de WEMAG trobaràs com estalviar encara més electricitat en general

Open refrigerator filled with food

 

Quan val la pena una nova compra?

Segons els nous criteris, més estrictes, molts aparells vells només acabarien a les classes d’eficiència energètica “deficient” E, F o G. És millor substituir com més aviat millor aquests vells devoradors d’energia per nous electrodomèstics d’alta eficiència, pel bé del medi ambient i de la teva butxaca?

Però aquest càlcul no sempre surt bé. Tot plegat, la producció d’aparells elèctrics també consumeix recursos, costa energia i, per tant, provoca emissions de CO2. A això cal afegir les despeses de transport i eliminació de l’aparell vell. L’impacte mediambiental associat no s’inclou a les xifres de consum. Per tant, per al balanç mediambiental, hem d’admetre que sovint és millor seguir utilitzant la vella cuina elèctrica o el televisor fins que es faci malbé i només llavors invertir en un nou aparell econòmic. Sovint, un electrodomèstic avariat es pot reparar sense gaire esforç.

Però també depèn de la classe daparell. Segons estudis, pot tenir sentit substituir els frigorífics i els congeladors després de només 5 o 10 anys, perquè la nova generació és molt més eficient des del punt de vista energètic. El mateix passa amb les assecadores elèctriques: a partir de l’“antiga” classe d’eficiència C, són molt ineficients segons els ecoexperts i, per tant, causen un impacte ambiental innecessàriament alt.

Els hàbits dús també són decisius

Una altra cosa que cal tenir en compte és que qui substitueix el vell televisor per una pantalla plana d’alta eficiència de la mida d’una pantalla de cinema probablement no hagi fet cap favor al medi ambient. Perquè un aparell gran consumeix més electricitat des del principi, encara que estigui tècnicament optimitzat. El mateix passa si el rentaplats s’omple només fins a la meitat al cicle de rentat Eco. També en aquest cas, el possible efecte destalvi es anul·la ràpidament.

Els experts també anomenen aquest fenomen “efecte rebot”: el progrés tècnic fa que els productes siguin més eficients i, sovint, també més barats. Però això pot temptar la gent a consumir més o utilitzar els electrodomèstics amb més descuit. Per tant, fins i tot amb aparells molt eficients, aneu amb compte de no utilitzar-los innecessàriament amb freqüència o durant llargs períodes de temps!

Com calcular en quant de temps s’amortitza una nova compra

En quin moment val la pena substituir econòmicament un electrodomèstic vell? Podeu calcular-ho si coneixeu els valors de consum de l’aparell antic i podeu estimar la freqüència amb què l’utilitza. Per fer-ho, seguiu aquests passos:

1, està disponible l’etiqueta energètica de l’antic electrodomèstic o n’hi ha una descripció? Busqueu-hi els valors exactes de consum. Normalment, es tracta d’una especificació de “x kWh (kilowatts hora) per hora”. Si no trobeu informació del fabricant, també podeu determinar el consum exacte utilitzant un comptador d’electricitat especial.
2, Calculeu la freqüència d’ús de l’aparell (en hores a l’any). Sobre aquesta base, podeu calcular la demanda anual d’electricitat (en kWh).
3. Multipliqueu el nombre de quilowatts hora (kWh) pel preu actual de l’electricitat: obtindreu el cost anual de l’electricitat.
4, Feu ara aquest càlcul amb els valors de consum del nou aparell que voleu comprar.
5, La diferència entre els costos d’electricitat “antics” i els costos d’electricitat “nous” és la quantitat que pots estalviar anualment.
6, Ara divideix el preu de compra del nou electrodomèstic per aquesta quantitat. Així sabrà quants anys s’haurà amortitzat la nova compra.

Nova eina de comparació per ajudar els consumidors a comprar electrodomèstics

Si decidiu fer una nova compra, l’eina de comparació “LABEL2020 Scan & Check” ( https://tool.label2020.eu/qr-scan ) us ajudarà a triar l’aparell adequat. El desenvolupament d’aquesta eina es va finançar amb fons de la UE i forma part del projecte de la UE “LABEL 2020”, l’objectiu del qual és garantir una transició fluida a la nova etiqueta energètica. L’eina de comparació utilitza dades de la base de dades EPREL de tota la UE, on els fabricants han de registrar els seus productes des del 2019. Els consumidors també tenen accés directe a aquesta base de dades, però l’eina Scan & Check finançada per la UE és més fàcil d’utilitzar.

No cal que us registreu per utilitzar l’eina. Els consumidors poden utilitzar-la per buscar i comparar productes des del vostre ordinador o telèfon mòbil. Per fer-ho, només cal escanejar el codi QR de l’etiqueta energètica o introduir el nom del fabricant i la designació del model. La ferramenta permet comparar qualsevol nombre de productes segons els criteris seleccionats. A més, els costos de funcionament previstos es poden calcular en funció del comportament dús individual. Això hauria de permetre una decisió de compra millor informada i ajudar a estalviar una valuosa energia a casa.

Esperem que us hagi estat útil. I per si de cas, aquí teniu un vídeo d’Irlanda, que s’entén superbé!!

 

 

×
//
Whatsapp Studio Gatto