El Panettone és el dolç nadalenc italià per excel·lència.

Elaborar un Panettone casolà no és tasca fàcil però us donaré una força senzilla. Si no surt sempre teniu el recurs de comprar-los.

Les marques que més m’agraden: Bauli, Li tre Casa, o Paluani.

La història i el nom de l’Panettone és graciosa:

Hi ha moltes històries sobre els orígens de l’Panettone, però la història més creïble és la de Toni, un xef milanès, que a la fi d’un sopar nadalenca a casa de el noble, Ludovico il Moro, a causa d’un error, va haver de portar a la taula unes postres preparat el dia anterior fet només amb farina, mantega, ous, fruites confitades i panses. Les postres va tenir molt èxit entre el noble i els seus convidats. Tots van instar a el xef Toni a donar-li un nom a la seva postres i aquest li va posar el nom de « ‘pa de l’Toni» o’ el pa de Toni ‘, que prové de l’dialecte milanès.

Amb el temps es va convertir en Panettone.

La recepta per elaborar a casa és la següent:

  • 1 kg de farina
  • 250 gr de sucre
  • 2 cullerades de mel
  • 200 gr de mantega
  • 3 ous
  • 50 gr de llevat de cervesa (dissolta en 200 ml de llet a temperatura més o menys temperada)
  • 1 raig d’algun licor aromatitzat a gust
  • 1/2 culleradeta d’extracte de malt
  • 1 culleradeta d’essència de vainilla
  • 1 culleradeta d’essència d’ametlles
  • 1 culleradeta d’essència d’aigua de roses
  • 1/2 kg de fruita confitada picada
  • 150 gr de panses de raïm
  • 150 gr de nous picades

Elaboració:

Aquesta recepta és ben fàcil perquè farem servir la batedora per preparar-la així que per barrejar i fer la massa vas a trigar tot just uns minuts. Abocar tots els ingredients menys la farina i les fruites abrillantades, panses de raïm i nous, a la liquadora o batedora. Processar fins que quedi una massa homogènia i anar agregant lentament la farina. Ha d’anar formant-se una massa llisa i ben treballada (així ens garantim que creixerà com cal).

Posar en un bol gran, cobrir amb un drap i deixar reposar en un lloc a temperatura ambient sense corrents d’aire fins que dobli el seu volum.

Pastem en la mesada enfarinada lleugerament . Cal treballar bé la massa, estirant-. Incorporem la fruita, les panses i les nous, i treballem fins que estigui ben distribuïda. Formar un bollo i deixar levar novament. Sabrem que s’ha inflat prou quan ho aixafem lleugerament amb un dit i torni a inflar.

Treure un motlle especial per panettone o pa dolç. Greixar i enfarinar el motlle i coure al forn a temperatura moderada.

Una vegada que comença a daurar-se per sobre, ruixar amb aigua i continuar la cocció fins que quedi ben daurat. Podem saber que aquesta llest també perquè la part baixa de l’motlle sonarà a buit.

Deixar refredar i treure del motllo.

×