L’any 1919, Alphonso Bialetti, amb l’objectiu de fabricar productes d’alumini, va posar en marxa un petit taller a Crusinallo, Itàlia. En qüestió de 14 anys, el Sr. Bialetti va inventar l’ara infame Percoladora Moka Express. La invenció de la clàssica olla moka va iniciar la història d’una marca que, segons es diu, és a casa del voltant del 70% de la població italiana.
A la mateixa època en què Alfons s’ocupava de posar les bases d’aquest gegant italià, la Cooperativa La Subalpina havia iniciat a Omegna la producció d’electrodomèstics i productes destinats a salons, perruqueries i perfumeries. El 1940, aquest fabricant va ser adquirit íntegrament pel Sr. Mario Caldi.
L´enginy d´Alfonso Bialetti amb la invenció d´una cafetera accessible i de qualitat va ser realment un regal per al món. Amb un disseny Art Deco, la cafetera Moka Express va ser una revolució en si mateixa en la preparació de cafè a casa. Amb l’ajuda del seu fill Renato, Bialetti es va convertir en un dels fabricants de cafeteres més grans del món.
Als anys 50, l’èxit de Bialetti es va assolir en poques dècades. Avançant-se al seu temps, la família Bialetti va invertir molt en publicitat i va utilitzar el programa de televisió Carosello, de gran audiència, per presentar al món un logotip identificable que aplanés el camí perquè els seus productes i la seva marca esdevinguessin un nom familiar.

Així va sorgir la invenció de l’home amb bigoti que tots reconeixem a l’instant on es venen cafeteres i accessoris per al cafè Bialetti. L’Home Bialetti, dissenyat pel famós artista italià Paul Campini, va tenir un èxit immediat entre el públic i els consumidors de tot el món.

Van passar dècades i als anys 80, quan la Moka Express s’exportava a diversos països, a Coccaglio Francesco Ranzoni va constituir una empresa amb l’objectiu de produir paelles antiadherents i aparells de cuina exclusivament d’alumini. Alhora, Subalpina (dirigida per Carlo Caldi) va començar a reduir la seva mida ia centrar els seus esforços en la producció de petits electrodomèstics.

A principis de 1993, Rondin (presentada més amunt) adquireix Bialetti i introdueix ràpidament la seva tecnologia patentada a les fàbriques de Bialetti de tot el món aprofitant els seus innovadors mètodes de producció i la marca mundialment coneguda de Bialetti. En qüestió de 5 anys, Rondin i Bialetti es fusionen creant la Bialetti Industry Co convertint-se en un dels majors fabricants d’electrodomèstics i articles de cuina d’alumini.

Què és una cafetera Moka?

Una cafetera Moka Pot és una percoladora inventada i produïda en massa per Bialetti Italia. La cafetera Bialetti està disponible en nombrosos models i mides de tassa, però el mètode general continua sent el mateix des de la seva invenció.

Pas 1:

Suposant que ara ets l’orgullós propietari d’una cafetera de 3 tasses, en primer lloc has d’agafar 20-22 grams de grans i moldre’ls fins a aconseguir un mòlt d’espresso (mòlt fi).

Pas 2:

Bull una mica d’aigua (pots posar aigua freda al dipòsit d’aigua de la cafetera, però això generalment condueix a una infusió més ràpida. Desmunteu la cafetera Bialetti (tapa, cistella de cafè, dipòsit d’aigua). Després que l’aigua hagi bullit, aboqueu l’aigua fins al fons de la junta (tocant el fons).

Pas 3:

Agafa el cafè mòlt i omple la cistella de cafè del tot i pressiona per allisar. Col·loca la meitat superior de la cafetera moka i assegura-la.

Pas 4:

Enceneu l’estufa i col·loqueu-la a foc mitjà. Assegureu-vos que la tapa està tancada i la nansa no està directament sobre la flama. Quan l’aigua torni a assolir el punt d’ebullició, la pressió empeny l’aigua a través del cafè i cap a la part superior. Quan vegis que ja no s’aboca cafè al dipòsit, has acabat!

El procés no ha de durar més d’uns minuts.

Neteja i amortiment; cures posteriors

Assegureu-vos de rentar a mà immediatament després del seu ús i no utilitzeu sabó per a plats, ja que pot arruïnar el sabor dels futurs cafès preparats. Recomanem rentar amb aigua només i fregar per eliminar l’oli del cafè. Si és absolutament insuportable, rentar amb vinagre i després amb aigua.

Begudes a base de llet

Per preparar una beguda a base de llet o caputxí, podeu utilitzar l’escumador de llet Tuttocrema de Bialetti. L’escumador de llet és excepcionalment fàcil d’usar, netejar i escumar. Simplement aboqueu la llet a l’escumador, poseu-ho a escalfar fins que arribi a la temperatura desitjada (considereu l’ús d’un termòmetre per a cafè)

Col·loqueu la tapa (inclou un sistema de filtratge de malla molt semblant al d’una premsa francesa). Amb uns pocs moviments de la mà de bombament, escuma cremosa perfecta està llest per abocar sobre el seu cafè espresso fet.

Si es cuiden, les cafeteres de moka Bialetti duren dècades i es poden heretar. Si necessiteu juntes, peces o volanderes de recanvi, estan disponibles al mercat.

Chideno es complau a assenyalar que si prefereixes una premsa francesa duradora, Bialetti també et té cobert. Amb capacitat per a 3 o 8 tasses i de color verd, blau o negre, tenim tots els estils coberts per combinar amb el teu estat d’ànim o el disseny de la teva cuina!

Estudi de cas: Bialetti Moka Express

El dissenyador italià Alberto Alessi (no és el dissenyador de la cafetera Moka) descrivint la cafetera Moka. Curiosament està emparentat amb el dissenyador original de la cafetera.

“El fet és que la Moka està ara inscrita a la memòria col·lectiva del poble italià. Va formalitzar el llavors nou ritual de preparar cafè a casa (fins llavors, l’espresso solia ser patrimoni de la cultura de la cafeteria), convertint el procés en una cosa íntima i familiar.

Amb el tranquil·litzador estrèpit del cafè que es produeix sobre una flama de gas, ha establert una connexió amb l’imaginari del públic que continuarà repetint-se cada matí independentment de les modes que actualment imperen al mercat de les cafeteres elèctriques d’un sol ús amb els paquets i càpsules”, va escriure Alberto Alessi, nét de Bialetti en un article del 2011.

Procés pas a pas d´elaboració d´una cafetera amb la Moka.

La Moka de Bialetti celebra més de 80 anys d’elegància de disseny clàssic i simplicitat tecnològica. Des de principis dels anys 50 fins avui, Bialetti ha fabricat més de 200 milions de cafeteres. En particular, la Moka Express ha esdevingut una icona i ha permès a milions de consumidors gaudir d’un gran cafè italià.

La Moka produeix un ric i autèntic espresso en qüestió de minuts. La cafetera d’alumini compta amb la forma distintiva de vuit costats de Bialetti que li permet difondre la calor perfectament per realçar l’aroma del seu cafè.”

Com funciona l’olla Moka

L´interior d´una cafetera Bialetti Moka. L’aigua calenta es converteix en vapor, que impulsa l’aigua cap amunt a través dels grans de cafè mòlts, a la cambra superior

Innovació inspirada en una rentadora

La inspiració per a aquest tipus de cafetera va arribar a Alfonso Bialetti en veure com la seva dona utilitzava una “levssiveuse” per rentar la roba. Aquesta màquina utilitzava aigua calenta per netejar i rentar la roba. Quan es col·locava sobre una flama, aquesta petita galleda feia pujar l’aigua a través d’una columna central per rentar la roba.

Gamma Moka

Després de la Segona Guerra Mundial, el disseny va començar a convertir-se en un element estàndard a les llars italianes. En aquella època, els cafès eren majoritàriament del domini dels homes. Les dones prenien cafè a casa. La Bialetti Moka proporcionava a aquestes dones un cafè d’alta qualitat que podien preparar a casa seva.

Reconeixent que moltes llars eren conscients dels costos, Bialetti va produir la Moka en una varietat de mides (des d’una tassa fins a 12 tasses). Això permetia als usuaris preparar la quantitat precisa de cafè que necessitaven i evitar el malbaratament de cafè. Al voltant de 9/10 llars tenen almenys una cafetera Bialetti.

Reconeixent que moltes cuines modernes ara utilitzen fonts de calor per inducció, en lloc d’elements de gas o elèctrics, Bialetti ha desenvolupat una nova gamma d’olles Moka que s’adapten millor a aquest element d’escalfament. Les propietats físiques de l’acer fan que condueixi millor la calor utilitzant menys energia per escalfar l’olla que la tradicional olla d’alumini.

 

  • Moka Induction és la primera cafetera Moka que també es pot utilitzar en plaques d’inducció. Una combinació funcional de materials fa que aquesta cafetera sigui única i inimitable: la cambra de recollida octogonal d’alumini representa la tradició i la continuïtat amb la històrica Moka Express, mentre que la caldera d’acer amb forma troncocònica permet també el seu ús en plaques d’inducció .
×
//
Whatsapp Studio Gatto