Els «topini» o més coneguts com «nyoquis» és una recepta molt tradicional. En Livorno, el meu poble, se’ls crida «topini». Aquesta paraula significa «ratolins», forma que adopta aquesta peculiar recepta de pasta feta de patata i farina. Us pas la recepta tal com la fem a casa des de generacions. Queda molt suau i es pot acompanyar amb diferents salses o fins i tot menjar-los tal qual amb una mica d’oli d’oliva. Estan boníssims!

Vés amb compte perquè no els fa falta molta cocció, amb uns minuts serà suficient. Un cop fets es troben a una cassola d’aigua bullint abundant. El truc per saber si estan preparats és quan vegis que van pujant i surant a la superfície.

Ingredients:

-1kg de patates

-300gr de farina

-sal

-1 ou

Passos per preparar la recepta:

1- Es bull les patates sense pelar (perquè no absorbeixin tanta aigua) en una cassola amb aigua abundant i sal. Es deixa cuinar aproximadament 40 o 50 minuts (depèn de la mida). Per saber que estan ja cuites pots punxar amb una forquilla. Abans que es refredin d’el tot pela i machácalas amb una forquilla o passapuré.

2-Un cop picades incorporem les patates a la farina que hem preparat al taulell de la cuina.

3- Es comença a pastar tot amb les mans suaument. Vés amb compte de no cremar-te perquè les patates encara poden estar calents.

4- Afegeix la sal a gust mentre estàs barrejant juntament amb l’ou.

5- Un cop pastat tot formem una bola. No ho pastis massa sinó podries endurir la massa i a l’coure els nyoquis no quedarien tan tendres.

6- Agafem una mica de la massa i l’estirem fent-la rodar sota les nostres mans formant una «salsitxa» rodona i allargada d’uns 2 cm de gruix.

7-Anem procedint de la mateixa manera amb tota la massa.

8-Un cop fetes les tires, es tallen de forma i mida el més regular possible.

9- L’últim pas abans de bullir-és marcar-los amb una forquilla donant-los la forma de les ratlletes perquè quedin més bonics. Aquest pas és opcional ja que és bastant laboriós però quedaran molt més bonics a l’hora de servir els «topini.

10- Ara toca bullir-los. Recordeu que couen ràpid i que el truc consisteix a deixar-los els minuts suficients fins que vagin surant a la superfície. Quan això passi estaran llestos per menjar. Servir amb la salsa que més us agradi. És una recepta contundent però molt rica.

Recomanació: la patata vella va millor ja que no xucla tanta aigua i així no haurem d’afegir farina a la recepta. El ñoqui quedarà més suau i lleuger.

×
//
Whatsapp Studio Gatto