El que és vell és or

 

No t’ha passat que cada cop que vols comprar alguna cosa nova, intentes buscar una mica de segona mà amb els seus anys… alguna cosa autèntica.
És perquè, excepte les noves tecnologies que abans no existien, la majoria dels objectes de què ens envoltem són molt similars a quan es van inventar. Com més “low-tech” és un objecte, menys probable és que hagi millorat al principi.

Tenint en compte aquesta tendència, un objecte que segueix existint i funcionant bé dècades després probablement estigui dissenyat i construït millor que la majoria dels nous que es poden trobar avui dia. Això es pot explicar per l’ efecte Lindy , que essencialment afirma que com més temps hagi sobreviscut alguna cosa fins ara, més probable serà que sobrevisqui en el futur.

La Braun Citromatic

Quina millor manera de gaudir de taronges que fent suc acabat d’esprémer?

Un exemple de simplicitat, que s’estudia a les escoles de disseny és l’espremedora de cítrics motoritzat, el Braun MPZ 2 Citromatic . La seva forma senzilla i sense gaires adorns t’atrau immediatament. Per menys de 20 euros, tot una ganga

Té una llarga història de gairebé mig segle de vida.

“citromatic” és un espremedor elèctric de cítrics i va ser ideat per primera vegada el 1972, després que Braun adquirís l’empresa espanyola Pimer i comencés a produir nous equips a la seu d’aquesta a Barcelona. El producte, també conegut com a “MPZ 2”, és obra conjunta de Dieter Rams i Jürgen Greubel. Destinat específicament al mercat espanyol, aviat es va convertir en un èxit de vendes en multitud de mercats

Es va vendre durant gairebé tres dècades i només va patir petits canvis durant la vida. Tot i que es va deixar de fabricar als anys 90, fa uns anys es va llançar una versió actualitzada.

El que ho fa tan durador és la simplicitat. L’electrònica no és complicada, només és un interruptor i un motor. Mecànicament, el dispositiu és força simple també i probablement mai necessiti peces de recanvi.

Disseny discret, però pensat

El Citromatic té èxit perquè fusiona a la perfecció el funcionament amb el seu aspecte. Aquesta perfecció continua en els detalls més petits que no són obvis a primer cop d’ull.

Per exemple, el filtre es pot pujar i baixar per aturar el flux de suc. Això facilita la substitució dun got ple per un altre buit.

Després de fer una mica de suc, la neteja és fàcil. La part superior de la unitat se separa en peces individuals, deixant només el mecanisme del motor a sota. Cadascuna d’aquestes peces es renta fàcilment abans del següent ús.

Són els petits detalls com aquest els que fan que un objecte sigui tan agradable de tenir. I el que és més important, parlen de per què la gent segueix fent-los servir dècades després.

 

Pas 1: Doncs a menjar un bon suc!

Aquest pas és el més important. Selecciona a mà les taronges més fresques i madures. És un luxe que les botigues i els restaurants que serveixen suc fresc no tenen per l’escala a què operen.

Pots trobar tot l’any… hi ha moltes classes. (Navelate, Navelina…) Han de ser una mica toves, però dures. Allunya’t de les taronges dures i buides. Poden ser fibroses i dures. Si t’agrada el suc fred, col·loca les taronges a la nevera durant unes hores com a mínim.

Aquest és el pas que mola més. Col·loca un got sota el filtre i empeny una meitat de taronja cap avall a l’espremedora. Aquí és on el Citromatic es dissol al fons. L’atenció se centra ara en la transformació de la taronja en un got de suc fred.

El motor interior emet un brunzit, però no és sorollós ni cacofònic com el d’una liquadora. Gira amb prou velocitat i parell per extreure el suc, però no prou perquè et molesti. Realment el soroll és molt important. Sensació de solidesa, força però harmònicament.

Pas 4: gaudir

No hi ha res com un got de suc de taronja fet amb les teves mans.. i el Braun Citromatic 🙂

I a gaudir d’un suc fresc !!

×
//
Whatsapp Studio Gatto