La importància de la il·luminació

Has entrat a una habitació i has notat que et fa sentir bé? Algunes habitacions tenen una atmosfera que us fa relaxar-vos i gaudir de l’espai? Quan decoreu casa, no oblideu limpacte de la il luminació. Els establiments comercials saben com utilitzar la il·luminació de la millor manera possible. Les joieries utilitzen una llum brillant i concentrada per accentuar les característiques de les gemmes tallades i l’orfebreria decorativa. Els restaurants utilitzen la il·luminació d’ambient, com a aplics de paret tènuement il·luminats i espelmes a les taules per aconseguir un ambient romàntic.

Hi ha maneres d’il·luminar la casa per crear un ambient, il·luminar les tasques o ressaltar una obra d’art. Els dissenyadors en diuen “estratificació”. Juntes, les tres capes de llum -ambiental, de treball i d’accent- creen un efecte global. La il·luminació ha de combinar-se amb altres elements del disseny interior per crear lambient desitjat.

 

Tres funcions de la llum

Els dissenyadors combinen els tres tipus de llum per crear una atmosfera dins duna habitació. La llum ambiental, que inclou la llum solar, ha d’il·luminar totes les zones de l’interior de manera uniforme. La llum de treball s’utilitza per il·luminar una zona específica, com ara un racó de lectura, la zona de preparació de la cuina, l’escriptori, el tocador del bany o el centre de costura. La il·luminació d’accent es fa servir per crear un ambient, accentuar un element estètic o desviar l’atenció de zones menys atractives.

Quan planifiqueu la il·luminació d’una habitació, penseu en les activitats que s’hi realitzen. Els experts en il·luminació recomanen fer un plànol que inclogui la ubicació de les finestres, les portes i els mobles. Si necessiteu un llum per a un racó de lectura, un escriptori o dins d’un armari, marqueu l’espai. Quan definiu els espais, tingueu en compte on cauran les ombres. Si la llum de la cuina està directament sobre el lloc de treball, la vostra ombra caurà sobre l’espai de treball. A la cambra de bany, els llums situats a banda i banda del mirall il·luminen de manera uniforme. Una llum col·locada sobre el mirall pot projectar ombres.

Els experts també recomanen tenir en compte l’escala de l’habitació i els mobles que hi ha. Un llum suspès massa petit resultarà incòmoda. Un llum de sobretaula massa gran sobrecarregarà lespai. En el cas de les habitacions grans, diverses lluminàries poden equilibrar la llum. Diversos llums de disseny senzill poden aportar una forta declaració de disseny sense aclaparar lespai.

 

Llum ambiental

Si teniu la sort de comptar amb belles finestres per les quals entra molta llum natural, podeu incloure-la com a part de l’esquema d’il·luminació ambiental diürna. No obstant això, en els dies ennuvolats oa la nit, la llum ambiental ha de procedir de fonts artificials, com la il·luminació de riel, els llums d’aranya, els llums encastats al sostre i els llums penjants. També es poden utilitzar altres accessoris, com ara grans llums de peu o aplics de paret. L’objectiu és il·luminar suaument tota l’habitació.

La llum natural que entra per les finestres es pot modular amb tractaments per a les finestres. Les capes de cortines poden suavitzar la intensitat de la llum solar. Les persianes i les cortines es poden ajustar per dirigir la llum. Els reguladors d’intensitat es poden utilitzar per modular la llum artificial. Encara que és possible que vulgueu una llum brillant per a algunes situacions, probablement no voldrà un menjador fortament il · luminat per a un sopar acollidor.

Quan instal·leu llums artificials d’ambient, assegureu-vos de tenir en compte el to de la llum. Els llums fluorescents vénen en tons de color que van del blanc càlid al blanc brillant. Els llums fluorescents poden projectar un to groguenc, blau o rosat depenent de la bombeta. Els tons de la pell, les parets i altres objectes poden no semblar fidels al color natural.

Il·luminació de tasques La il·luminació de tasques serveix com a llum principal per a una habitació i concentra la llum en les activitats. Els experts suggereixen que la il·luminació de treball ha de ser entre sis i deu vegades més brillant que la llum ambiental. Hi ha molts tipus d’accessoris adequats per a la il·luminació de tasques, com els llums de taula, els llums d’escriptori, els llums sota el taulell, els llums de tocador i els llums de terra. Alguns llums de sostre, com els de riel i els penjolls, també es poden utilitzar com a il·luminació de treball.

La il·luminació de treball ofereix loportunitat de coordinar els accessoris amb el seu esquema de disseny. Els llums de taula poden recollir els patrons o colors utilitzats a les cortines de les finestres, la roba de llit o els accessoris, com els coixins, la tapisseria o les estovalles. Els llums estan disponibles en materials com el vidre, la ceràmica, la fusta i la terrisseria, que afegeixen textura i profunditat. Les pantalles creen una llum difusa que suavitza la il·luminació. La il·luminació de riel superior combina bé amb estils de decoració minimalistes, moderns i industrials.

Il·luminació d’accent

La il·luminació d’accent afegeix dramatisme i creativitat a una habitació. La llum accent ha de ser entre tres i cinc vegades més brillant que la llum ambiental. Es pot utilitzar per ressaltar elements atractius com ara obres d’art, detalls arquitectònics i objectes especials. La il·luminació al voltant del perímetre d’un sostre d’interès arquitectònic en ressalta la característica i afegeix elegància. Una llum a la part superior duna escala pot accentuar lestil de la decoració, portant el tema dun nivell de la casa al següent. Els llums encastats a les prestatgeries creen un punt focal.

Els llums de carril, els focus i els projectors s’utilitzen habitualment com a llums d’accent. Els llums de taula també poden servir com a il·luminació d’accent, centrant la mirada en una zona o una disposició dels mobles. Els aplics de paret són una mena de llum d’accent molt popular. Instal·leu-los a banda i banda d’un mirall per aconseguir simetria. El mirall accentua i reflecteix la llum.

Igual que amb totes les renovacions dinteriors, tingui un pla per a les seves idees. La il·luminació afegeix interès i dramatisme al seu interior, intensificant i ressaltant l’efecte i l’ambient que voleu crear. Il·lumineu les vostres habitacions utilitzant les tres capes d’il·luminació juntes. Suavitza lambient utilitzant només una font de llum.

Tot i que hi ha tendències en el disseny d’interiors, recorda que has de viure a l’espai que creguis. Alguns elements, com els revestiments del terra i les finestres, són fàcils de canviar per temporades o quan canvien els teus gustos. Modificar la il·luminació també és una bona manera de refrescar un interior. Recuperar les pantalles dels llums o pintar un llum de peu pot canviar laspecte duna habitació. Deixeu volar la vostra imaginació per trobar idees que transformin el vostre espai vital d’avorrit a sorprenent. Pot ser tan senzill com fer clic en un interruptor.

×
//
Whatsapp Studio Gatto