Avui dia, no només utilitzem la il·luminació per expulsar la foscor. Els aspectes relacionats amb el disseny i l’atmosfera cada vegada són més importants. Per tant, el disseny de la il·luminació no sols ha de ser funcional, sinó que també ha de ser funcionalment bell. Un disseny original per a un llum és impressionant, però no és tot el que hi ha. La llum (o més exactament: la temperatura del color de la llum) té un gran efecte sobre linterior i lambient de lhabitació. No només determina l’aspecte d’un espai, sinó que també influeix en la manera com la gent se sent quan està en aquesta habitació. Aquesta sensació ve determinada en gran mesura per la col·locació de llum càlida o freda.

La temperatura de color de la llum

La llum es denomina dos elements: la temperatura del color i la visualització del color. La temperatura de color de la llum (CCT – temperatura de color correlativa) es mostra en graus Kelvin (K). La temperatura de la llum utilitzada a interiors pot oscil·lar entre 2000K i uns 6500K. Com més alta sigui la temperatura de color, més freda serà la llum.

Per tant, a 1200K es parla de llum càlida. Aquesta és la temperatura de color duna vela. A 5600K parlem de llum freda. 5600K equival a la llum del dia. La llum càlida té un aspecte entre vermell i groc, la llum freda té un aspecte entre blanc i blavós.

La llum també ve determinada per la visualització del color. Aquest valor mesura com podem observar els colors sota un determinat tipus de llum. Es fa servir en un índex de reproducció cromàtica (o CRI), amb una escala de 1 a 100 Ra. 100 Ra representa la llum perfecta, en aquest cas la llum del dia. Per tant, 80 Ra és la norma per a la majoria dels entorns; a les botigues on els colors han de coincidir amb la llum del dia, com les botigues de pintura o de roba, la norma és 90 Ra.

Llum càlida o llum freda?

És millor utilitzar llum càlida ara? O és millor triar la llum freda? Això depèn d’on la necessiteu. A casa se sol fer servir llum blanca càlida d’uns 2700K. Solen ser làmpades incandescents, halògenes o de baix consum. La resplendor groguenca crea un ambient càlid i acollidor. El color és relaxant.

Però no és ideal si has de ser productiu, com a la feina. La il·luminació càlida a l’oficina és acollidora, però crea contrastos massa grans a l’espai. Els teus ulls han de treballar dur per adaptar-se a això, cosa que és molt cansat. Per tant, és millor col·locar il·luminació amb temperatures de color més altes (3000-4000K) o llum blanca freda (més de 5000K) en llocs de treball com un escriptori, una oficina o les cuines d’un restaurant.

Quan es busca il·luminació per a una galeria d’art, el millor és triar llums amb una temperatura de color més semblant a la llum del dia. La il·luminació serà llavors molt funcional i senzilla i crearà un ambient sobri i obert.

els efectes de la llum

No només la funció de l’espai determina l’elecció entre llum càlida i freda, sinó també l’emoció de les persones que hi viuen, hi treballen o hi passen. Així, la llum càlida crea una atmosfera romàntica, perquè recrea els mateixos elements que la llum de les espelmes. En canvi, la llum freda, que és la més semblant a la llum del dia, fa que la gent estigui més contenta i tingui més energia. Per combinar tots dos tipus, es poden utilitzar llums amb regulador d’intensitat. D’aquesta manera, podeu determinar l’ambient atenuant els llums a la nit i donar més potència durant el dia.

El disseny d’un pla d’il·luminació s’ha de fer sempre en funció de l’atmosfera que voleu crear en un espai. Quins elements voleu accentuar i de quina manera? Hi ha molts factors que cal tenir en compte per determinar si és millor optar per una llum càlida o una llum freda.

Control de la llum

Blanc sintonitzable

Permet a l’usuari accedir a tota la gamma de llum blanca, des dels tons càlids (al voltant de 1650K) fins al color blanc neutre i fred (al voltant de 8000K). La llum sintonitzable exerceix un paper en la regulació del Ritme cardíac i en la regulació del rellotge biològic del cos millorant l’energia, l’estat d’alerta i l’estat d’ànim en general. Aquest ritme natural produeix llums més càlides al matí i més fredes cap a la tarda. En una aplicació més específica, també podeu ajudar a establir el comportament o l’estat d’ànim desitjats refredant o escalfant específicament un espai en contrapunt amb el ritme circadià; els seus habitants es poden calmar, com els nens en una aula amb llum càlida, o augmentar l’estat d’alerta, com en una oficina amb llum freda a la tarda. Les aplicacions que més se’n beneficiarien serien les aules, les oficines i els locals comercials i residencials.

De tènue a càlida

Aquests productes, també anomenats d’atenuació càlida, atenuació de cos negre o atenuació similar a la incandescent, imiten el rendiment de l’atenuació incandescent o halògena. Amb una temperatura de color inicial de 3000K a plena potència, que es va escalfant cap al groc o vermell a mesura que es redueix la potència, fins arribar a 1800K (el color de la llum de les espelmes). Les aplicacions són infinites, però la majoria de vegades s’utilitzen en restaurants, vestíbuls d’hotels, teatres o residències.

Sintonitzable a tot color

També anomenades RGB, RGBA, RGBW, sintonitzables espectralment o amb canvi de color, poden variar la seva sortida per crear una barreja de llum que sigui blanca, un tint de blanc o un to totalment saturat. Lavantatge única daquest tipus de sintonització de color és la capacitat de moure el punt de color fora de lespectre de llum blanca cap a una llum amb un color distintiu per a fins de marca o entreteniment. També té la capacitat d’igualar la intensitat i l’aspecte de qualsevol altre tipus de llum. És adequat en aplicacions com a museus, oficines corporatives, restaurants o teatres.

×
//
Whatsapp Studio Gatto